Stel cookie voorkeur in

Groep 1/2

Hoera, ik mag naar school!
Kijk, hier hangt mijn foto. Hier mag ik mijn jas ophangen.
Op naar de klas! “Goedemorgen, juf. Ik heb er zin in. Wat gaan we doen vandaag?”

 

Ons onderwijs
Het onderwijs bij kleuters wordt thematisch aangeboden. Eigen inbreng door kinderen wordt hierbij gestimuleerd. De kernvakken worden vooral spelenderwijs aangeboden. Ontdekken en ervaren staan centraal.

Hoe ziet een dag in groep 1-2 eruit?
Het thema in de groep staat de hele dag centraal. Kringactiviteiten (rekenen, taal, drama, muziek, dans, motoriek) hebben een thematisch tintje. Ook tijdens het werken zie je het thema terugkomen. De kinderen of de juf plannen een werkje waarna de kinderen aan de slag gaan. Naast het werken met de kernvakken komen hierin ook basis- en sociale vaardigheden aan bod. Denk hierbij aan; hoe gaan we met elkaar om, hoe werken we in de klas, wat zijn de regels in en buiten de klas en hoe gaan we om met materialen. 
De spelhoek is een belangrijk onderdeel in de klas. Gedurende een thema wordt de spelhoek, samen met de kinderen, opgebouwd. Op deze manier spelen we de ‘echte wereld’ na. Fruit en boterhammen eten we in de klas. Tijdens het fruit eten doen we een activiteit in de kring.
Tijdens het buiten spelen leren we om te gaan met elkaar en materialen en oefenen we het samen spelen en werken.
Één keer per week gaan we naar de gymzaal in plaats van buiten spelen. We klimmen en klauteren op de toestellen en spelen leuke spelletjes.
De dag sluiten we met elkaar af in de kring.

 

Thema

De thema’s die dit schooljaar (2018-2019) aan bod komen zijn:

- Gezondheid

- Vriendschap (kinderboekenweek)

- Sinterkerst

- Kunst

- Groeien en bloeien

- Uitvinders

- Landen

We zijn altijd op zoek naar leuke manieren om de wereld in de klas te halen, of om met de kinderen ergens naartoe te gaan. We vinden het bijvoorbeeld heel leuk als iemand in de klas komt vertellen over zijn/haar beroep, of iets kan komen laten zien. Mocht je ergens een leuk idee voor hebben, dan horen wij het graag! Ook als je nu al weet dat je iets kan betekenen voor een thema later dit schooljaar, dan horen we het graag.

 
Goed om te weten...

Gym
Wij gymmen één keer per week in de grote gymzaal en minstens één keer per week in de speelzaal.
 

Schoolbieb
De kinderen mogen twee boeken per keer lenen. Een daarvan blijft op school en één boek gaat mee naar huis. Omdat is gebleken dat boeken vaak beschadigen, mogen de boeken voortaan alleen mee naar huis in een stevige tas, voorzien van naam. Groep 1/2a, 1/2b en 1/2c gaan op dinsdag naar de bieb. Groep 1/2d en 1/2e op donderdag.

 

Kroki
Kroki, onze logeerknuffel, gaat een weekendje op bezoek bij elk kind. In het koffertje van Kroki zitten naast een usb-stick ook leesboekjes, zodat jullie gezellig samen kunnen lezen. Op maandag mag je kind over het weekend met Kroki vertellen. Wij zouden het leuk vinden als jullie maximaal 4 foto’s van dit weekend op de usb-stick willen zetten, zodat je kind houvast heeft tijdens het vertellen.

 

Verjaardagen
Bij het vieren van de verjaardagen van de 5- en 6 jarigen gaan we vanaf dit schooljaar aansluiting zoeken bij de peuters en groep 3 t/m 8. Dat betekent dat de verjaardag van jullie kind voortaan om 10.00 uur wordt gevierd. Uiteraard zijn jullie nog steeds van harte welkom om daar bij te zijn. Spreken jullie zelf van tevoren even met de leerkracht af op welke dag het gevierd kan worden? De verjaardagen van de kinderen die 4 worden, worden doorgaans op het KDV/ PSZ of thuis gevierd en vieren we daarom niet in groep 1. 

 

Kijk-en-vertelkring
Alle kinderen doen een kijk-en-vertelkring. Ze vertellen aan de klas iets over een onderwerp wat met het thema te maken heeft. Hiermee oefenen we de presentatievaardigheden. 

 

Wegbrengen naar de klas
Door de jaren heen laten de kinderen zien dat ze al heel goed zelfstandig de klas binnen kunnen komen, zonder papa of mama. Dit geeft veel rust in de gang en in de klas. We denken dat de kinderen van groep 2 (en misschien zelfs kinderen van groep 1) alleen de klas in kunnen komen. We begrijpen het als nieuwe kinderen het fijn vinden om even weggebracht te worden. Een tip van ons: probeer het afscheid kort te houden, juist als je kind moeite heeft met afscheid nemen. Dit werkt voor de meeste kinderen het beste.

 

Klik voor meer praktische informatie over het onderwijs op de volgende link: 'Welkom op KC De Groote Wielen'.