Groep 1/2

Hoera, ik mag naar school!
Kijk, hier hangt mijn foto. Hier mag ik mijn jas ophangen.
“Goedemorgen, juf. Ik heb er zin in. Wat gaan we doen vandaag?”

 

Ons onderwijs
Het onderwijs bij kleuters wordt thematisch aangeboden. Eigen inbreng door kinderen wordt hierbij gestimuleerd. De kernvakken worden vooral spelenderwijs aangeboden. Ontdekken en ervaren staan centraal.

Hoe ziet een dag in groep 1-2 eruit?
Het thema in de groep staat de hele dag centraal. Kringactiviteiten (rekenen, taal, drama, muziek, dans, motoriek) hebben een thematisch tintje. Ook tijdens het werken zie je het thema terugkomen. De kinderen of de juf plannen een werkje waarna de kinderen aan de slag gaan. Naast het werken met de kernvakken komen hierin ook basis- en sociale vaardigheden aan bod. Denk hierbij aan; hoe gaan we met elkaar om, hoe werken we in de klas, wat zijn de regels in en buiten de klas en hoe gaan we om met materialen. 
De spelhoek is een belangrijk onderdeel in de klas. Gedurende een thema wordt de spelhoek, samen met de kinderen, opgebouwd. Op deze manier spelen we de ‘echte wereld’ na. Fruit en boterhammen eten we in de klas. Tijdens het fruit eten doen we een activiteit in de kring.
Tijdens het buiten spelen leren we om te gaan met elkaar en materialen en oefenen we het samen spelen en werken.
Minimaal twee keer per week gaan we naar de gymzaal in plaats van buiten spelen. We klimmen en klauteren op de toestellen en spelen leuke spelletjes.
De dag sluiten we met elkaar af in de kring.

 

Thema

De thema’s die dit schooljaar (2020-2021) aan bod komen zijn:

- Onze straat

- Vriendjes in de herfst

- Sint op zee/ Kerstman in de storm

- Kunst

- Uitvinders

- Babydieren in de dierentuin

- We gaan op vakantie! 

We zijn altijd op zoek naar leuke manieren om de wereld in de klas te halen, of om met de kinderen ergens naartoe te gaan. We vinden het bijvoorbeeld heel leuk als iemand in de klas komt vertellen over zijn/haar beroep, of iets kan komen laten zien passend bij het thema. Ook vinden het leuk om ergens op visite te gaan om te leren over het thema. Mocht je ergens een leuk idee voor hebben, dan horen wij het graag! Ook als je nu al weet dat je iets kan betekenen voor een thema later dit schooljaar, dan horen we het graag.

 
Goed om te weten...

Gym
Wij gymmen twee keer per week in de grote gymzaal en minstens één keer per week in de speelzaal. Elk kind heeft daarvoor een paar gymschoenen nodig (met klittenband of elastiek, geen veters!). Het is ook fijn als uw kind makkelijke kleding aan heeft op deze dagen. 
 

Schoolbieb
De kinderen mogen drie boeken per keer lenen. Een daarvan blijft op school en twee boeken mogen mee naar huis. Omdat is gebleken dat boeken vaak beschadigen, mogen de boeken voortaan alleen mee naar huis in een stevige tas, voorzien van naam. 

 

Kroki de logeerknuffel
We hopen binnenkort onze logeerknuffel Kroki weer mee te kunnen geven. Dan gaat dit als volgt:
Kroki, onze logeerknuffel, gaat een aantal dagen (+/- 2 á 3 dagen) op bezoek bij elk kind. In het koffertje van Kroki zitten een leesboekje, zodat jullie gezellig samen kunnen lezen. Als uw kind Kroki weer mee naar school neemt, mag hij/zij vertellen over de dagen met Kroki aan de hand van 3 foto’s. Deze foto’s mag u mailen naar (beide) leerkracht(en) van uw kind. Zo heeft uw kind houvast tijdens het vertellen.

 

Trotstas:
Wij hopen onze trotstas binnenkort weer mee te kunnen geven. Dan gaat dit als volgt:
Dit jaar werken we weer met de trotstas. In deze tas mogen de kinderen één voorwerp stoppen waar ze trots op zijn. In de klas zullen ze hier over vertellen. Ieder kind komt een keer aan de beurt.

 

Verjaardagen
We vieren de verjaardagen van de 5- en 6 jarigen om 10.00 uur.  De verjaardagen van de kinderen die 4 worden, worden doorgaans op het KDV/ PSZ of thuis gevierd en vieren we daarom niet in groep 1. De traktatie wordt vanuit school geregeld in verband met de corona maatregelen. 

 

Kijk-en-vertelkring
Alle kinderen uit groep 2 (en de kinderen uit groep 1 die dit graag willen),doen een kijk-en-vertelkring. Ze vertellen aan de klas iets over een onderwerp dat ze zelf hebben gekozen. Hiermee oefenen we de presentatievaardigheden. 

 

Afscheid nemen
De kinderen worden tussen 8.20 en 8.30 uur door de ouders bij een van de poorten afgezet. Er staat minimaal 1 leerkracht van de groepen 1-2 om de kinderen op te vangen.
Ouders komen om 13.50 uur hun kind weer ophalen op de afgesproken plek op het schoolplein. De kinderen komen via de deuren op het plein naar buiten.

 

Ga voor meer praktische informatie over het onderwijs naar de KCDGW-app en klik op de knop 'Welkom op KC De Groote Wielen'.