Groep 1/2

Hoera, ik mag naar school!

Kijk, hier hangt mijn foto. Hier mag ik mijn jas ophangen.
“Goedemorgen, juf. Ik heb er zin in. Wat gaan we doen vandaag?”
 

Ons onderwijs
Het onderwijs bij kleuters wordt thematisch aangeboden. Eigen inbreng door kinderen wordt hierbij gestimuleerd. De kernvakken worden vooral spelenderwijs aangeboden. Ontdekken en ervaren staan centraal.

Hoe ziet een dag in groep 1-2 eruit?
Het thema in de groep staat de hele dag centraal. Kringactiviteiten (rekenen, taal, drama, muziek, dans, motoriek) hebben een thematisch tintje. Ook tijdens het werken zie je het thema terugkomen. De kinderen of de leerkrachten plannen een werkje waarna de kinderen aan de slag gaan. Naast het werken met de kernvakken komen hierin ook basis- en sociale vaardigheden aan bod. Denk hierbij aan; hoe gaan we met elkaar om, hoe werken we in de klas, wat zijn de regels in en buiten de klas en hoe gaan we om met materialen. Dit komt allemaal tijdens de PBS-lessen. Gedurende de dag schenken wij hier ook aandacht aan.
De spelhoek is een belangrijk onderdeel in de klas. Gedurende een thema wordt de spelhoek, samen met de kinderen, opgebouwd. Op deze manier spelen we de ‘echte wereld’ na. Fruit en boterhammen eten we in de klas. Tijdens het fruit eten doen we een activiteit in de kring.
Eén keer in de twee weken gaan we naar de gymzaal, waar juf Manon lesgeeft, daarnaast gaan wij minimaal één keer per week naar de speelzaal. We klimmen en klauteren op de toestellen, dansen, spelen toneel, en doen verschillende zang en tikspelletjes.

Tijdens het buiten spelen leren we om te gaan met elkaar en materialen en oefenen we het samen spelen en werken. De dag sluiten we met elkaar af in de kring.

Thema

De thema’s die dit schooljaar (2022-2023) onder andere aan bod komen zijn:

  • Onze wijk/ons dorp
  • Vriendjes in de herfst
  • Sinterklaas en kerst
  • Winter

We zijn altijd op zoek naar leuke manieren om de wereld in de klas te halen, of om met de kinderen ergens naartoe te gaan. We vinden het bijvoorbeeld heel leuk als iemand in de klas komt vertellen over zijn/haar beroep, of iets kan komen laten zien passend bij het thema. Ook vinden het leuk om ergens op visite te gaan om te leren over het thema. Mocht je ergens een leuk idee voor hebben, dan horen wij het graag! Ook als je nu al weet dat je iets kan betekenen voor een thema later dit schooljaar, dan horen we het graag.

 
Goed om te weten...

Gym
Wij gymmen een keer per week in de grote gymzaal en minstens één keer per week in de speelzaal. Elk kind heeft daarvoor een paar gymschoenen nodig (met klittenband of elastiek, geen veters!). Deze schoenen blijven op school. Het is ook fijn als uw kind makkelijke kleding aan heeft op deze dagen.

Schoolbieb
We gaan elke week een keer naar de bieb. De kinderen mogen drie boeken per keer lenen. Een daarvan blijft op school en twee boeken mogen mee naar huis. Omdat is gebleken dat boeken vaak beschadigen, mogen de boeken voortaan alleen mee naar huis in een stevige tas, voorzien van naam.

Kroki de logeerknuffel
Dit gaat als volgt:
Kroki, onze logeerknuffel, gaat een aantal dagen (max 1 week) op bezoek bij elk kind. In het koffertje van Kroki zitten een leesboekje, zodat jullie gezellig samen kunnen lezen. Als uw kind Kroki weer mee naar school neemt, mag hij/zij vertellen over de dagen met Kroki aan de hand van 3 foto’s. Deze foto’s mag u mailen naar beide leerkrachten van uw kind. Zo heeft uw kind houvast tijdens het vertellen. Kroki graag weer gewassen (mag in de wasmachine) terug naar school.

Trotstas:
Wij geven ook dit jaar de trotstas mee. Dat gaat als volgt: In deze tas mogen de kinderen maximaal 3voorwerpen stoppen waar ze trots op zijn. In de klas zullen ze hier over vertellen. Ieder kind komt een keer aan de beurt.

Verjaardagen
We vieren de verjaardagen van de 5- en 6- jarigen. De verjaardagen van de kinderen die 4 worden, worden doorgaans op het KDV/ PSZ of thuis gevierd en vieren we daarom niet in groep 1.  Uw kind mag dan trakteren op school. We vinden het gezellig als u als ouder erbij kunt zijn. Het is daarom handig om dit even via de Parro-app met de leerkrachten af te stemmen

Kijk-en-vertelkring
Alle kinderen uit groep 2 (en de kinderen uit groep 1 die dit graag willen), doen een kijk-en-vertelkring. Ze vertellen aan de klas iets over een onderwerp dat ze zelf hebben gekozen. Hiermee oefenen we de presentatievaardigheden.

Afscheid nemen
De kinderen worden door de ouders bij een van de poorten afgezet. Er staat minimaal 1 leerkracht van de groepen 1-2 om de kinderen op te vangen.
Ouders komen om 14.00 uur hun kind weer ophalen op de daarvoor afgesproken plek op het schoolplein.